Rust voor de duiven en melker.

Het seizoen is ten einde. En we gaan even heerlijk genieten van de rust voor al weer het kweekseizoen zich aandient. Seizoen 2017 gaat voor ons de boeken in als een opbouw seizoen en het ontdekken van verbeter punten op het gebied van de huisvesting van de duiven. Zoals menige van jullie reeds weten is er vorig jaar een geheel nieuwe accommodatie gezet bij ons en is dat altijd even aankijken hoe deze zich vertaalt richting het vliegseizoen , zo zijn er gaande weg het seizoen een aantal punten aan het licht gekomen die aangepast zullen gaan worden. Punt 1 meer licht inval in de kooi. Doordat onze vliegkooi eigenlijk verkeerd staat en er geen mogelijkheid is om deze positie te veranderen is het in de hokken en met namen bij de jonge duiven te kil en te donker. Dit hebben we gaandeweg geprobeerd op te vangen doormiddel van licht aan in de kooi echter is directe zonlicht uiteraard het beste , hierdoor kwamen de jonge moeilijk in de juiste vorm , ze waren er wel wekelijks maar doordat de vorm er niet was , was het een groot probleem om ze goed naar beneden te krijgen bij aankomst van de vlucht . Dit uiteraard tot grote ergernis omdat het echt ondragelijk is dat je weet dat ze iedere week zowat meedoen met de vroegste duiven maar er voor kozen om rustig op het dak de prijzen aan hun en onze neus voorbij te zien gaan. Ook vermoeden wij dat door deze te kille en te donkere leefomgeving de zogenoemde tier op het hok ook te wensen overliet. Reden genoeg dus om dit drastisch aan te pakken ! Zo komt er aan beide zijde een vast raam bij en zal het plafond in de kooi van de jonge voor de helft uit plexiglas plaat gaan bestaan , dit in combinatie met glaspannen aan de achterkant moet gaan zorgen voor de nodige licht inval. Ook aan de voorzijde van het jonge duiven hok komt er een nieuwe ren , volledig voorzien van voorschuif horren met windbreekgaas , zodat we de zogenaamde open doos verluchting kunnen creeren. De inloop voor de jonge duiven zal in het dak van de ren gemaakt worden.

Oude duiven seizoen 2017

Het oude duiven seizoen van 2017 was prima , met 2 mooie teletekst noteringen op de dagfond lieten 2 jaarlingen “Jeanette” en “Mr Unbelievable” zien dat ze het kopvliegen waar wij het allemaal voor doen in zich hadden. Op de Vitesse kwamen de duiven lekker naar huis . Echter zoals boven genoemd merkte we toch dat we de duiven niet richting de vorm kregen doordat de koppen steeds niet strak genoeg waren. Vandaar dat we dus ook gaan kiezen voor het open doos systeem. Maar buiten dat waren onze duiven gelukkig in staat om zich op de juiste vluchten van voren te laten zien. 12 duiven hebben de selectie doorstaan 6 koppels dus , deze worden aangevuld met 36 jaarlingen zodat we seizoen 2018 met 24 koppels totaal weduwschap kunnen aanvangen. De doffers komen op de broedbakken verdeeld over 2 afdelingen en de duivinnen komen in een ren. Voor 2018 hebben we een mooie ploeg en we zien de toekomst daarom ook met vertrouwen tegemoet.

Winterprogramma

Naast de feestjes en huldigingen en de nodige aanpassingen die verricht gaan worden zullen er in de maand December een 2 tal veilingen komen van jongen uit onze kwekers. Op Gps auctions en in de diamond 5 veiling zullen wij een aantal jonge aanbieden uit onze beste lijnen waaronder uit “Suus” en “Miss Unbelievable” maar ook uit de rechtstreekse koopman duiven en de andere lijnen van de “Harry” “781” (ruitenberg) “Kannibaal” lijn enz al deze jongen zijn oud genoeg om er in de kweek van 2018 plezier van te hebben , en zullen door ons maar zeker ook door Gps zelf uitvoerig worden beoordeeld op gezondheid en bouw.

Verder is er op het adres van Paul een start gemaakt voor de opbouw van de overnacht vluchten. Dit begint al mooie vormen aan te nemen en de verdere voorbereidingen zitten in de dop om uitgevoerd te worden.  Wij als combinatie zullen ons in de toekomst dus vooral gaan richten op de dagfond en overnacht vluchten.

Aanpassing voersysteem

Na het seizoen van 2018 is zoals velen doen alles onder de loep genomen , zo ook het voer systeem. En wij denken dat daar ook nog wat verbetering in kan zitten niet qua voer in het bijzonder maar in de vorm van het voer aanpassen aan de omstandigheden van de vlucht en de behoeftes van de duif zelf. Wij voerde voorheen de koopman all in one een prima zak voer . Echter hebben we besloten om vanaf 2018 over te gaan op het systeem van Brain Bolten het zogenoemde 1,2,3 systeem. Wij hebben rond om ons heen zeer positieve verhalen gehoord over dit systeem en zijn vorig weekend zelf bij Ronny van Tilburg gaan kijken hoe het voer er uit zag , prima zakken voer en mooi uitgebalanceerd.

Een van de redenen voor deze stap is dat wij het idee hebben dat de koopman met tijden net even iets te zwaar is qua samenstelling en het zelf mengen en lichter maken van de koopman all in one met bv Paddy of gerst was toch vaak een beetje natte vinger werk. De mengeling van Brain Bolten sluit ook qua systeem en denkwijze aan bij onze visie . Brain Bolton is namelijk uit gegaan van 3 fases 1) de herstel fase 2) de opschoon/tussen fase 3) de opbouw fase . Dit principe hebben wij ook bij het voeren en doormiddel van deze 3 mengelingen 1,2,3 systeem hebben wij het gevoel dat we dit beter kunnen toepassen. Uiteraard blijft het inspringen op de momenten zelf Zw of No wind bv en behoeftes van de duif echter vonden wij het zeker de moeite waard deze omschakeling te maken.

Vanavond gaan we gezellig naar Obvp Oosterhout waar een late jonge verkoop word gehouden , gezellig voor een praatje en drankje zoals duivensport behoort te zijn.

rest mij nog om iedereen een voorspoedige rui toe te wensen en een goede voorbereiding op het seizoen 2018.