Goede dag allemaal,

Daar zijn we weer na een lange stilte op gebied van weblogs nu maar weer eens achter de laptop gekropen.

De tijd ontbrak mij helaas en dat kwam grotendeels door de start van een nieuwe opleiding. Ik ben namelijk reeds een half jaar geleden weer in de schoolbanken terug gaan zitten voor een 3 jarige opleiding MBO 4 Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Dit gaat tot op heden super , echter was het even omschakelen en aftasten om mijn draai hierin te vinden en kwamen daardoor bepaalde dingen even op een zijspoor. 

Terug naar de duivensport want daar is in de tussentijd weer veel gebeurt , verandert en bedacht om een verdere ontwikkeling te ondergaan richting het bouwen aan een stabiele kampioenen ploeg met onze gevleugelde vrienden.

Het duivenhok:

Zoals de meeste van jullie wel hebben kunnen volgen op verschillende social-media kanalen hebben wij eind 2016 een nieuw vlieghok laten plaatsen. Het is een prachtig en fijn hok , echter bleek het in de praktijk te schorten aan de functionaliteit op gebied van licht en verluchting. Deze 2 punten hebben wij na het seizoen direct aangepakt. Zo hebben we aan beide zijkanten een raam bij laten zetten en tevens de kap uitgeschakeld doormiddel van het dicht maken van het plafond. De voorkant is nu open en in de ramen is windbreekgaas geplaatst met 95% wind reductie. Mocht het echt bloedheet worden zit er tevens aan de binnenkant een late werk waardoor wij de ramen geheel open kunnen zetten om voldoende verse lucht binnen te krijgen.

in de middelste afdelingen is in het plafond gekozen om dit dicht te maken met een plexiglas plaat en komt er extra licht binnen doormiddel van glazen dakpannen. Deze veranderingen lijken op het eerste gezicht de vruchten af te werpen , maar de echte graadmeter is en blijft uiteraard de uitslag en dat gaan we over een paar weken mee maken.

Overnacht plannen:

We hebben besloten om tevens rustig aan te gaan bouwen aan uitbreiding op de overnacht vluchten. Dit zal gebeuren op het adres van Paul en hiervoor is al reeds dispensatie aangevraagd en inmiddels verleend door onze afdeling. Wij gaan dus vanaf dit seizoen op beide erven spelen. Zo zal Paul een start maken met jonge duiven die grotendeels geschikt zijn voor het lange werk met een vleugje aanvulling van dagfond jongen om stiekem misschien een vroeg prijsje tussendoor te kunnen pakken op de jonge duiven vluchten. 

Voor de uitbreiding van de overnacht zijn duiven gehaald en verkregen of worden nog gehaald / verkregen van goed presterende liefhebbers als onder andere Wim Gielen , Comb Proosten , G.J de Hoogh en zn , Comb Hanegraaf , Frank Zwiers en Bart vd Bovenkamp.

Hiermee gaat Paul een formatie proberen te smeden voor de overnacht vluchten en heeft hiermee ook zelf aan huis mooie vluchten om zich als trainer op te richten. 

Mede door deze plannen is daarom besloten om ons kweekbestand na dit seizoen terug te brengen naar om en nabij 12 koppels waar er nu ongeveer nog een 20 koppels aanwezig zijn. Dit zal nog een hele kluif worden omdat wij een vrij jong kweekhok hebben en er afgelopen tijd uit het beste van het beste is bijgehaald bij de top op de dagfond. Het zal dus echt een kwestie van keuzes maken worden en omdat deze duiven uiteraard niet voldoende zijn getest zullen deze waarschijnlijk tegen die tijd te koop worden aangeboden.

Seizoen 2018:

Nog heel even geduld en dan mogen we weer beginnen en blij toe want de vluchten zelf blijft toch het leukste gedeelte van onze sport als je het mij vraagt. Volgende week al zal er een oefen vlucht zijn vanuit Duffel al kan ik me er nog niks van voorstellen als ik nu naar buiten kijk , want het spreekwoord Maart roet zijn staart is nu echt wel van toepassing met temperaturen onder nul en sneeuwval. Maar ja zoals we allemaal weten kan dat snel verkeren.

Voor het nieuwe seizoen zitten er 57 stuks klaar bestaande uit 30 doffers en 27 duivinnen. Een flinke ploeg voor onze begrippen maar dit jaar is dan ook gekozen om veel jaarlingen door te houden om te testen. Mede hierdoor zal het jonge duivenspel niet de volledige focus gaan krijgen , en daarbij speelt de nieuwe opleiding ook een rol. Tevens was het afgelopen jaar met de jonge duiven niet leuk meer te noemen met iedere vlucht vroege duiven , maar grote ergernis omdat ze de dakkappelen hadden ontdekt om te drinken. Tja beter laten luisteren hoor ik u dan zeggen , klopt maar als ik u vertel dat ze door de weeks na de training over de kop naar binnen vlogen en alles binnen enkele minuten binnen zaten kan u zich wel voorstellen dat ik het ook niet meer begreep waarom ze zaterdags ruim tijd verspeelde en we de prijzen aan onze neus voorbij zagen schuiven. 

De oude duiven ploeg ziet er erg veel belovend uit maar zoals ik al eerder refereerde bepaald de uitslag de zonneschijn of regen uiteraard , maar we kunnen niet onder stoelen of banken schuiven dat we er machtig veel vertrouwen in hebben.

De nadruk zal net als voorgaande jaren op de dagfond liggen , maar ze zullen iedere week mee gaan tot aan de eerste dagfond. Daarna zal er bekeken worden welke duiven we nog even op de midfond houden en welke aan de dagfond gaan starten. De dagfond zal dit jaar bestaan uit 6 vluchten Ruffec was namelijk eerst een reserve vlucht , maar er is ervoor gekozen om deze tevens te vervliegen. Wel zullen er 4 vd 6 vluchten tellen en hebben we dus 2 aftrek vluchten.

Rest ons nog om iedereen een goed seizoen toe te wensen met hopelijk mooie prestaties.

Tot de volgende blog. 

Groeten 

Comb vd Goorbergh & Couwenberg.