De afgelopen dagen is het gezegde maart roet zijn staart zeker van toepassing, maar buiten dat komt het nieuwe seizoen met rasse schreden dichterbij. Nog een 3 a 4 tal weken en onze duiven mogen weer op de wieken om hun kunstje te laten zien. 

Vorige week zondag richting houten gereden, eerst zijn we naar de top combinatie Joseph en Douwe Poelstra geweest. Deze heren bezitten in mijn ogen een van de beste hokken van Nederland! De kwaliteit die daar op de hokken zit grenst tegen het perfecte aan, koste nog moeite wordt er bespaard om aan het beste te komen wat er in onze sport rond vliegt. Dit betaald zich dan ook al jaren uit in top noteringen op eigen hok, maar ook zeker bij andere liefhebbers vliegen nazaten van hun kolonie zich jaarlijks naar de top 10 NPO en asduif noteringen.

Joseph en Douwe hebben mij altijd goed geholpen en dit keer was het dan ook mooi dat wij iets terug konden doen, Namelijk in de vorm van Bjorn ( Nest broer miss unbelievable ) de rest van dit seizoen uit te lenen om wat jonge van te kweken.

Daarna hebben we nog even de beurs in Houten bezocht, maar omdat het zo gezellig was bij Joseph en Douwe zijn we daar maar even overheen gelopen. Wel weer een aantal bekende gesproken wat altijd weer leuk is en verder nog de nodige spullen meegenomen zoals de eiwit capsules van Beute. 

Op het jongen duiven hok zijn de meeste jongen nu gespeend, hieraan worden van een aantal kweekkoppels nog wat jongen toegevoegd en dan zijn we compleet. Uiteindelijk zullen er een 70 a 75 jongen gespeend worden. De jongen doen het buitengewoon goed en het valt op dat ten opzichten van andere jaren ze vrij rap zijn, de eerste ronde vliegt al goed rond en luisteren prima. Alle jongen zijn ingeënt met paramixo en zullen binnenkort een enting krijgen voor paratyfus. Weer een 2a3 tal weken daarna zullen ze met het kwastje gepokt worden, en als laatste zullen ze een enting krijgen wederom met paramixo maar dan in combinatie met adeno. Tevens worden de jongen allemaal ontluisd binnenkort. Ieder weekend gaan de jongen voor 1 nacht de manden in met drinkgoten eraan, dit gebeurt dus al direct na het spenen, op deze manier willen wij op vroege leeftijd al de jongen laten wennen aan het verblijf in de manden. Tot de tijd dat de jongen aan huis hun rondjes maken worden ze in de tuin na deze nacht mand weer vrijgelaten, vanaf het moment dat de jongen gaan weg trekken of dat het volgens ons tijd is om de jongen weg te brengen gaan wij de afstand opvoeren van 3 tot 20 km. 

De bovengenoemde entingen zijn er dit jaar meer, dit omdat ik hier info over ingewonnen hebt bij een jongen duiven topper Enrico v Doldersum. Het enten is dus aangepast om zoveel mogelijk weerstand op te bouwen voor de jongen aan het echte werk gaan beginnen. Tevens het wekelijkse weg brengen na het nachtje mand is dus anders dan anders en hiermee zullen de jongen een 15 a 20 tal keer weg gebracht zijn op korte afstanden oplopend tot 20 km waarna ze mee gaan met de club. Met dit systeem proberen we wederom de verliezen te beperken, wat al een aantal jaren een probleem is in onze sport.

De oude duiven zijn tevens geënt en zitten momenteel op weduwschap en zullen vrijdag 22 maart her koppelt worden om nog een aantal dagen te broeden. Hierna zullen ze definitief op weduwschap gaan. De oude hebben momenteel nog geen enkele kuur of ontsmetting gehad en hebben maandag t/m vrijdag Bio Lugecol in het water op zaterdag en zondag krijgen ze Tollyamin van Schroeder. Eind maart worden de duiven schoon gezet met combi kuur van Schroeder. Verder worden de duiven in het seizoen regelmatig nagekeken door Jan v Wanrooij van de Weerd en zo nodig behandeld. 

Iedereen succes met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen.