Het is begin juli en het jonge duiven seizoen is in volle gang. En zoals de laatste jaren reeds bekend is hoort daar helaas bij dat hele hokken met jonge duiven worden gehalveerd. Hoe komt dat toch ?? Ook hier was het wederom raak en zijn er van de 42 nog 26 strijders over. Door dit alles staat social media op zijn kop en lees je niets anders dan ellende ! Zwaar gedemotiveerde liefhebbers en liefhebbers waarbij het dagelijks in het hoofd rond tolt met de vraag waar doe ik het nog voor ? Ik zelf heb ook meerdere keren met het hoofd diep gebogen bij de kooi gestaan , zo,n mooie ploeg jongen en dan nu al weer zulke verliezen …..?? Ze waren gezond trainde goed , aan de mand laten wennen , opgeleerd enz enz goed voorbereid dus zoals zo vele hokken dat hadden gedaan . Maar toch halveert het …??

Waar ligt het dan aan ?
Klimaat veranderingen ? Storingen ? Inversie ?
En welke verklaring hebben we dan voor het feit dat er op woensdag liefhebbers mee hebben op een midweek vlucht en s,avonds wederom veel jonge missen terwijl deze al meerdere malen zijn mee geweest en liefhebbers die ze dezelfde dag zelf weg brengen alles rap thuis hebben ? Is het dan toch ook deels het verstand van de duif zelf ? Om uit de klad te komen en niet klakkeloos mee te vliegen de verkeerde richting in ?

Wat mij tevens verbaasd is ook dat er de laatste tijd veel jongen gemeld worden op amper 2/3 km van eigen hok ? Zijn deze dan leeg en kunnen ze die afstand niet meer overbruggen ?

Na de verliezen pakte ik de boekhouding er eens bij om toch eens te kijken uit welke kweekkoppels ze weg waren en welke er nog zitten . En wat dan toch opmerkelijk is , is dat er uit een aantal koppels nog 7/8 , 5/7 , 6/6 enz aanwezig zijn toeval ? Of toch kwalitatief beter ?

Ik zelf denk dat het een combinatie is van factoren . Uiteraard klimaat veranderingen en andere weer types waar vooral de jongen garde last van heeft ! Maar toch ook zeker SELECTIE .

We schaffen duiven aan met pracht afstammingen en kweken er uit maar dat zijn allemaal geen goeie , 95% slaagt niet als kweker ! Maar ja toch nog maar een jaartje proberen want ze komen immers uit een npo winnaar of asduif of goeie lijn. Ik heb wel de stelling uit de goeie komen goeie Goed x Goed dus . Maar ook hier zitten veel slechte tussen .

Ik denk dat het een revolutie is waar we doorheen moeten , dit is niet op te lossen met jongen zo goed mogelijk voorbereiden en alles vooraf te leren zoals drinken en wennen aan de mand . Het is een kwestie van kweken , spelen , selecteren .

Deze gedachte van mij is gesteld onder normale situaties , wat er bijvoorbeeld in afd 8 is gebeurt is een kwestie van verkeerd lossen waarin de jongen in een storings gebied terecht zijn gekomen , de jongen raken te ver uit richting en kunnen niet meer thuis komen .

Dit is echter de gedachte wat er in mij opgaat , het blijven beesten en het is lastig om er achter te komen waar nu werkelijk de problemen liggen ?

◦ Op eigen hok is de voorbereiding van Nat Chateauroux zowat afgerond de 5 die meegaan zijn afgelopen zaterdag als invlieg duif mee geweest op Asse Zellik ( 83 km ) zondag zelf weg gebracht naar Vilvoorde ( 80 km ) en gisteren samen net de jongen naar St Job in het goor. Een 200 invlieg km dus deze week. Ze zijn een 10 dagen geleden uitgerookt met koudijs en hebben gelijk een Belga magix gehad . Verder hebben ze maandag avond een cocidiose pil gehad . Het zijn 3 koppels op nest met jongen van 3 a 4 dagen . Ik hoop op een 3 prijzen van de 5 duiven met een leuke tijd duif erbij , we wachten het af na het weekend zullen we het weten .