Duivensport Anno 2019.

Er is de laatste tijd veel te doen rondom socialmedia omtrent de ontwikkelingen die het NPO heeft ingezet om het terugdringen van de leden te stoppen en het werven van nieuwe leden in te zetten. Op papier lijken plannen altijd mooi, maar zijn ze ook uitvoerbaar en realistisch? Hoe dan ook bedenk wel stilstand is achteruitgang en wees blij dat er in ieder geval over na wordt gedacht nu. 

Ik ben zelf een duivenliefhebber die zeker tot de jeugd genoemd mag worden. Met mijn 35 jaar ben ik vaak een van de jongste in vereniging en daarbuiten. Wat betreft echte jeugd is het triest gesteld als we kijken naar de categorie tot 18 jaar. En als we dit gaan analyseren is het misschien niet eens zo gek te noemen. Deze categorie is bezig met hele andere dingen en al helemaal in een tijdperk waarin socialmedia en digitalisering een grote rol spelen. Onze jeugd is niet bezig met fysieke dingen maar zit graag achter de IPad en voor de PlayStation en maakt filmpjes voor instagram enz in plaats van een hobby uitoefenen waarin veel discipline, veerkracht en tijd gevraagd wordt. Want tja sorry het is zo als het is we moeten het niet romantischer maken dan het is. Onze prachtige hobby heeft veel facetten die schitterend zijn om mee te maken zoals een vroege duif verwelkomen waar je de hele week naar toe hebt gewerkt maar ziet een buitenstaander dat ook zo is de hamvraag? 

Als ik buitenstaanders spreek hoor ik vaak hetzelfde, OWWW doe jij aan duiven Echt waar ? Zijn dat geen beesten die alles onder schijten dan? En kost dat geen bergen met tijd? Dat is toch iets voor ouwe mannekes? Dan begin ik zoals altijd weer met mijn charmeoffensief en leg de mooie dingen van onze hobby uit, en probeer deze buitenstaander ook maar een enige percentage te enthousiasmeren. Maar beste hobby genoten denken jullie dat zo iemand ook maar een keer in gedachten neemt om te beginnen met duiven? Neen uiteraard niet. 

Maar waar moeten we het dan in zoeken om onze sport/hobby terug leven in te blazen? 

Als ik het door mijn bril bekijk denk ik dat we het meer moeten zoeken in directe naasten of liefhebbers die om bepaalde redenen hun stofjas aan de willigen hebben gehangen. Want realistisch bekeken is het gros van alle duivenliefhebbers ooit eens in aanraking gekomen met de sport en hebben dit van dichtbij meegemaakt, ze zijn zo gezegd aangestoken door de mooie kant van onze hobby via vader, opa, neef, buurman enz…… 

Tja maar die groep is dus ooit eens gestopt met duiven of die ene zoon of dat ene neefje sprak het niet genoeg aan om de stap richting onze hobby te maken. En daar hebben we dus het punt! Schijnbaar is onze sport dus voor deze groep en buitenstaanders niet interessant genoeg om daar in te stappen. 

Het is een complex verhaal waar niemand een pas klaar antwoord op heeft, en tevens is het een gevolg van jaren lang vast houden aan een oud stramien zonder mee te groeien in de ontwikkelingen van de samenleving, want het is toch goed zoals het gaat en vooral geen veranderingen want dit stuit op volledige weerstand. 

Nu is het geen 5 voor 12 maar bijna 12 uur het is een zinkend schip met emmers water aan de horizon houden en zal onze sport hoe dan ook in populatie blijven dalen. Er zal na mijn idee een ommekeer komen op den duur dit zal zijn in de vorm van professionaliseren van bestaande duivenliefhebbers die de middelen hebben om hierin mee te kunnen, het zal in mijn ogen dus meer een elite sport gaan worden. Ook bepaalde inbreng van andere landen zullen dan denk ik een rol gaan spelen, waar de duivensport groeiende is zoals Oosterse landen en denk hierbij aan een soort van gok gehalte die dan mee gaat spelen.

Feitelijk als je naar deze groeiende landen kijk hebben ze allemaal iets gemeen namelijk, er is enthousiasme en er is geld mee gemoeid waardoor er een aantrekkingskracht is van buitenstaanders, het leeft! Als ik dan naar de huldigingen kijk binnen onze kampioenschappen is het om te janken en wordt er nihil iets verteld om daarna een beker in je handen gedrukt te krijgen en daarna plaats te maken voor de volgende 10 kampioenen tegelijk van de volgende discipline. 

Neem hierin een voorbeeld aan De Duif, Als we het over huldigen hebben dan is dat een echte huldiging, waar stil wordt gestaan bij de liefhebbers en op groot podium je als ware kampioen wordt onthaald er is animo voor en het leeft! 

We moeten er het beste van maken en we hebben elkaar nodig, dit gebeurt gelukkig nu wat vaker echter nog lang niet vaak genoeg en helaas is er nog altijd een berg afgunst onder elkaar. Help elkaar vooruit en toch zeker beginnelingen dienen in een warm bad te komen. Ben open over onze sport en neem een voorbeeld aan liefhebbers die bereid zijn om der neus voor andere uit te steken om ze vooruit te helpen, in plaats van ze uit te lachen dat ze het blad niet weten te raken, Wellicht is er dan nog iets te redden. 

Tot de volgende blog.