Systeem

Spel systeem oude Duiven

De oude duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld met 24 doffers en 24 duivinnen. 

De oude duiven worden omstreeks december gekoppeld en brengen dan een ronde jongen groot. Met 15a16 dagen gaat er 1 jong met de duivin naar het jonge duiven hok en 1 jong blijft bij de doffer.

Voor het seizoen worden de oude duiven nogmaals her koppelt en mogen dan plus minus 4a5 dagen broeden voor ze definitief op weduwschap gaan. Deze her koppeling word zo gepland dat de duiven rond de eerste officiƫle vlucht opnieuw op weduwschap zitten.

De duiven gaan vanaf vlucht 1 mee tot aan de dagfond , daarna zal er een splitsing gemaakt worden welke naar de eendaagse fond gaan en welke er op de midfond blijven.

In het verleden werden de duiven soms gemotiveerd met de schaal en soms werden ze getoond. Dit willen we vanaf 2019 veranderen door ze gewoon iedere vlucht even te tonen en op de dagfond kan dit evt iets langer zijn gedurende 2 uurtjes. 

Voer systeem oude duiven

Het voersysteem is voor de oude en de jonge duiven exact hetzelfde , hier word tijdens het seizoen gevoerd met het Brain Bolton voersysteem.

Dit voersysteem is op basis van 3 verschillende voeren.

Brain 1 dit is een eiwit arm voer en licht verteerbaar.

Brain 2 dit is de vlieg/sport mengeling en is eiwitrijk.

Brain 3 dit is de vetrijke mengeling.

Dit voersysteem spreekt ons aan omdat het uitgaat van 3 fases namelijk.

  • De herstel fase , hierin word gevoerd met brain 2 en mogen de duiven na de vlucht goed eten om de eiwitten terug aan te vullen.
  • De opschoonfase , hierin worden de duiven licht gehouden met de brain 1 wat eiwit arm is , tevens worden de duiven hierin opgeschoond doormiddel van ruwvezels.
  • De opbouw fase , hierin worden de duiven klaargestoomd voor de aankomende vlucht en er word dan gevoerd met de brain 3 de vetrijke mengeling om de vetreserves dusdanig op te bouwen na gelang de grote van de vlucht.

Er zijn enkele aanvullingen op dit voergamma namelijk snoepzaad en de grit allerlei van Ronny v Tilburg die dagelijks een klein beetje word verstrekt. 

Jonge duiven

De jonge duiven worden volgens hetzelfde voerschema gevoerd.

Vanaf seizoen 2019 zal de jonge duivenkooi opnieuw worden ingericht. Dit bestaat uit 2 afdelingen in afdeling 1 komt een grote loketkast en zitplaatsen in afdeling 2 komen jonge duiven motivatie bakken die half gezet kunnen worden. In de eerste afdeling komen de duivinnen en in de tweede afdeling komen de doffers. 

Net voor de vluchten worden de jonge duiven gescheiden en op de deur verder gespeeld. Richting de jonge duiven NPO vluchten word bekeken of de jongen bij elkaar blijven om evt op een nestje te komen.

Uiteraard worden de jongen voor de duur van 14uur verduisterd vanaf eind maart tot de langste dag. Daarna worden de jonge bijgelicht van 5uur in de ochtend tot 23uur in de avond.

De jonge duiven zullen op een lijftijd van ongeveer 100 dagen oud veelvuldig weg gebracht gaan worden beginnend op een zeer korte afstand van een 3 tot 5 km. Dit word daarna uitgebouwd richting een 25km. Voordat de jonge duiven de eerste keer met de container meegaan word getracht de jongen zeker een 20 tot 25x deze korte lapvluchten te geven om ze voldoende ervaring mee te geven om naar huis te komen.

Ook zullen de jonge duiven een bepaald enting programma gaan krijgen. Dit komt neer op:

2x Paramixo enting 

1x circo virus enting

1x pokken enting

1x paratyfus enting

Deze entingen worden gedaan vanuit het principe dat er een degelijke weerstand word opgebouwd voor de jongen aan het echte werk gaan beginnen. 

Bijproducten en medicatie

Vanaf vorig jaar zijn wij begonnen met het vrij nieuwe product Bio lugecol dit is een product op basis van oa mierenzuur. Vanaf dat wij dit product gebruiken is er geen geel meer geconstateerd bij onze duiven en is het zichtbaar dat de duiven een betere basis gezondheid hebben.

Ook gebruiken wij de bio boost dit is op basis van ginseng en bevordert het herstel en spieropbouw bij de duiven. Dit product word op zondag na de vlucht en 1a2 keer verstrekt na aanloop van de volgende vlucht. 

Verder word gebruik gemaakt van de allerlei grit van Ronny v Tilburg en krijgen de duiven regelmatig een eiwit capsule van GJ Beute. Ook geven wij koninginnengelei capsules voor inkorven van een grote vlucht.

De medische begeleiding is op basis van producten van De Weerd en regelmatig worden de duiven aan een gezondheid check onderworpen bij Jan v Wanrooij. Want ondanks dat wij trachten het medicijnen gebruik te reduceren zijn wij van mening dat geheel zonder medicatie niet mogelijk is. De duiven komen wekelijks in de mand en zitten daar met duiven van verschillende liefhebbers waardoor er infectie druk ontstaat er kunnen dan problemen optreden als coccidiose , wormen , ornithose enz en mocht dit het geval zijn bij controle word er opgetreden.

Leidraad 

Verder is een systeem voor ons een rode leidraad die je volgt met verschillende aspecten die geobserveerd dienen te worden. De kampioen aan het einde van het seizoen is degene met uitmuntende duiven die het minste fouten maakt en het beste zijn duiven observeert om te zien wat ze nodig hebben of waar de tekortkomingen liggen.