Systeem

Spel systeem oude Duiven

De oude duiven worden op dubbel weduwschap gespeeld en uiteindelijk is het streven om met 24 doffers en 24 duivinnen te gaan spelen. Echter omdat wij nog in opbouw fase zijn is dat aantal nog niet op pijl.

De oude duiven worden vanaf half maart verduisterd voor de duur van 14 uur per dag , de precieze tijden worden ter zijnde tijd bepaald dat is maar net wat het beste uitkomt in combinatie met training van de duiven en werk.

Er zijn meerdere mogelijkheden bv einde van de middag donker zetten zo rond 16:00 en dan als het buiten donker is verduistering weg halen zodat ze met het ochtend licht weer wakker worden.

Of van bv 17:30 in de avond tot 7:30 in de ochtend , het is maar net wat het beste past. 4 a 5 weken voor de belangrijke vluchten stoppen wij met verduisteren om zo hopelijk een boost te geven aan de vorm. Half juli word er hier bijgelicht en wel van 05:00 uur tot 08:00 uur en van 18:00 tot 23:00. Na de laatste vlucht wordt er direct gestopt en de lampen uitgelaten.

Voer systeem oude duiven

Het voer gamma bestaat hier uit de Koopman all-in one mengeling dit word lichter gemaakt met paddy en gerst en namaten de vluchten zwaarder en verder zijn word de paddy en gerst weg gelaten. Ook worden er indien nodig wat vetrijke zaden gegeven zoals snoepzaad en hennep.

Regelmatig krijgen de duiven een mengeling van kaas , schapenvet en pinda,s in kleine hoeveelheden. Meerder malen per week word er een uitgebreide multimineralen grit mengeling verstrekt.

Jonge duiven

De jonge duiven worden in het begin bij elkaar gelaten en zodra er meerdere koppeltjes zijn gevormd worden ze tegen dat de vluchten van de jonge duiven beginnen gescheiden. Het spel gaat dan verder op het zo genoemde op de deur systeem. De 2 afdelingen van de jongen zijn identiek ingericht en er word met de training gerouleerd. Tevens word er geprobeerd om de jonge duiven op de vlag te laten trainen echter lukt dit niet altijd omdat er aan ons vlieghok vele platten daken grenzen en ze daar toch regelmatig op landen.

De jonge worden verduisterd vanaf half / eind maart voor den duur van 14uur per dag. Het verduisteren duurt tot eind mei begin juni vanaf daar word er afgebouwd richting de langste dag met een kwartier per dag minder verduisteren. Na het verduisteren word er bijgelicht en wel vanaf de langste dag ( kan ook 2 weken na de langste dag ) tot half augustus lichten wij bij van 6uur in de ochtend tot 22uur in de avond. Daarna van 5uur in de ochtend tot 23uur in de avond. Is de laatste vlucht geweest gaan de lichten direct uit en kan de rui invallen.

Ook voor de jonge duiven word er gebruik gemaakt van de all-in one mengeling samen met de paddy en zuivering om het voer qua zwaarte te kunnen aanpassen.

Bijproducten en medicatie

Naast en uitgebreide grit en mineralen mengsel word er gebruikt gemaakt van Duo kruiden elixer (witte dop) dit zit dagelijks 1 dopje op 10 L door het water. Ook word er 2x per week colinol gegeven meestal op de maandag en dinsdag. Bij thuiskomst zit er belgasol in het water.

Op gebied van medicatie worden er producten van Belgica de Weerd gegeven , deze producten zijn de orni speciaal en Bs in poeder of pil vorm. Dit alles indien nodig. Er word regelmatig een onderzoek gedaan bij Jan van Wanrooy voor keel en mest van de duiven en word er zo nodig op advies ingegrepen.
Ook word er meerdere malen per seizoen uitgerookt met koudijs.

Verder uiteraard de verplichte paramixo enting en in het winter seizoen een kuur van 10 dagen tegen paratyfus. Verder denken wij dat in dit geval echt het gezegde less is more van toepassing is want hoe meer je geeft hoe meer je fout kan doen. Uiteindelijk staat de kwaliteit van een duif voorop !